naprawa lodówek

Czym myć lodówkę?

Często zastanawiamy się, czym myć lodówkę w środku, żeby nie śmierdziała i zawsze wyglądała schludnie i czysto. W końcu przechowujemy w niej jedzenie, a czyszczenie lodówki chroni ją również przed pojawieniem się grzybów i bakterii. Jednak od czego zacząć czyszczenie i jakich środków używać?

Wiele osób, szczególnie na początku swoich kuchennych rewolucji zadaje sobie to pytanie. Żeby lodówka służyła nam bezawaryjnie przez długie lata, musimy odpowiednio o nią dbać, biorąc pod uwagę zalecenia producenta. Musimy to robić również po to, żeby zniwelować możliwe zagrożenia, które wiążą się z przechowywaniem przeterminowanego pożywienia. Żeby przystąpić do czyszczenia lodówki, potrzebujemy specjalnych akcesoriów oraz środków.

Czym myć lodówkę — przydatne akcesoria i środki

Czym myć lodówkę i zamrażarkę? Po pierwsze przyda nam się gąbka. Możemy użyć zwykłej gąbki kuchennej, sprzedawanej w wielopakach. Dobrze będzie również wyposażyć się w rękawice gumowe lub lateksowe. Środki do czyszczenia mogą uszkodzić nam skórę dłoni i paznokcie.

Jeżeli chodzi o to, czym myć lodówkę, najlepiej będzie użyć roztworu płynu do naczyń, który rozpuścimy w misce i będziemy maczać w nim gąbkę. Zamiast miski można użyć również pojemnika ze spryskiwaczem. W tym przypadku rezygnujemy jednak z gąbki na rzecz ręczników papierowych.

Zamiast płynu do naczyń, można skorzystać ze świetnych właściwości sody oczyszczonej. Jest często stosowanym środkiem do czyszczenia wielu powierzchni z uwagi na to, że znakomicie pochłania wszelkie zapachy. Inny środek do czyszczenia lodówki to ocet, a dokładnie woda z octem. Odznacza się dużą efektywnością, jednak ma dość intensywny zapach. Jak widać, jeżeli chodzi o to, czym myć lodówkę, najlepiej sprawdzają się domowe sposoby.

Czym myć lodówkę, by efekt był zadowalający?

Najpopularniejsze środki do mycia lodówki, to:

  • Woda z sodą oczyszczoną
  • Woda z płynem do naczyń
  • Woda z octem
  • Woda z cytryną
  • Woda z solą kuchenną
  • Specjalne preparaty do czyszczenia lodówek, zawierające środki antybakteryjne

Mycie lodówki krok po kroku

Wyłączamy lodówkę z prądu i wyjmujemy z niej wszystkie produkty. Przy okazji możemy sprawdzić ich jakość i pozostałą datę do spożycia. Produkty, które nie nadają się już do jedzenia, wyrzucamy. Usuwamy z lodówki wszystkie ruchome elementy, takie jak pułki i szufladki. Wkładamy je do zlewu.

Czyszczenie rozpoczynamy od czyszczenia na sucho. Szczególnie jeżeli lodówka jest mocno zabrudzona, na początku pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń, takich jak okruchy, kawałki jedzenia i inne odpady.

Jeżeli lodówka jest już odpowiednio przygotowana, można rozpocząć właściwe czyszczenie. Rozpoczynamy je od górnych części lodówki, a gąbkę moczymy w roztworze za każdym razem, gdy zobaczymy na niej zabrudzenie. Pamiętajmy, aby wymyć wszystkie zakamarki. Nie można również zapomnieć o wymyciu wszystkich uszczelek. Do tego warto użyć wody z octem, ponieważ ma silne właściwości antybakteryjne.

Następnie przystępujemy do mycia wszystkich elementów ruchomych, które wcześniej wyjęliśmy. Pamiętajmy, by robić to dokładnie, ponieważ to właśnie w rogach i różnego rodzaju ciężko dostępnych miejscach, najczęściej zbiera się brud i bakterie.
Gdy lodówka i wszystkie elementy będą już czyste, lodówkę należy wysuszyć. Najlepiej sprawdzą się ręczniki kuchenne lub ściereczki z mikrofibry. Każdy zabrudzony lub mokry kawałek papieru, należy natychmiast wyrzucić.